השקעה סולידית במטבעות   

ספטמבר 2008

בית ההשקעות פריזמה הנפיק באמצע חודש אוגוסט שתי תעודות פיקדון חדשות: פריזמה דולר אוסטרלי ופריזמה כתר נורווגי. עפ"י הפרסומים מתכוונים בפריזמה להנפיק גם תעודות פיקדון צמודות לפרנק השוויצרי ולדולר הקנדי. משקיעים המעוניינים בחשיפה למטבעות אלה יכולים להשקיע גם בתעודות פיקדון זרות: SZE שצמודה לפרנק השוויצרי, CUD שצמודה לדולר הקנדי ו – ADE שצמודה לדולר האוסטרלי (שלושת התעודות הנ"ל הונפקו ע"י דויטשה בנק).

משקיעים סולידיים שמחפשים דרך לגוון את תיק ההשקעות שלהם עשויים למצוא עניין בהשקעה במטבעות יציבים. התשואה על השקעה במטבעות אלה נובעת מהריבית שמשלמת תעודת הפיקדון. במידה שהמטבע יתחזק מול השקל המשקיע יקבל תשואה נוספת. הסיכון שמטבעות יציבים יקרסו הוא נמוך מאוד, אולם קיים סיכון שהם ייחלשו משמעותית מול השקל.

בסקירה קודמת שלנו (האם השקל חזק מידי?) הצגנו מודל המבוסס על שוויון כוח הקנייה (PPP), ומאפשר לבחון היכן נמצא שער המטבע ביחס לשער החליפין של שיווי משקל בטווח הארוך. בסקירה ניתחנו את שעריהם של ארבעה מטבעות – דולר, אירו, ליש"ט ויין (תוצאות מעודכנות של המודל מתפרסמות בסקירה החודשית שלנו על אינפלציה, ריבית ושערי חליפין).

בסקירה זו נרחיב את המודל ונשתמש בו על מנת לבחון את ההשקעה בתעודות פיקדון שעוקבות אחרי דולר אוסטרלי, דולר קנדי, פרנק שוויצרי וכתר נורווגי. ראשית נבחן את שערו של כל אחד מהמטבעות הנ”ל ביחס לשער החליפין של שיווי משקל בטווח הארוך.

בכל אחד מהתרשימים שלהלן:

הקו הכחול מייצג את שער החליפין של שוויון כוח הקניה (PPP).

הקו הירוק מייצג את שער החליפין של שוויון כוח הקניה, מותאם לרמת ההכנסה ביחס לאותה מדינה
(HBS). זהו שער החליפין של שיווי משקל בטווח הארוך (ראו הסבר מפורט בסקירה האם השקל חזק מידי?).

הקו האדום הוא שער החליפין בפועל (ממוצע שנתי).


תרשים 1-א': שער חליפין דולר אוסטרלי – שקל



עד שנת 2003 היה שערו של הדולר האוסטרלי ביחס לשקל נמוך משער החליפין של שיווי משקל. משנת 2004 עלה שערו של הדולר האוסטרלי מעל לשער החליפין של שיווי משקל ונשאר גבוה ממנו עד שנת 2007. במהלך שנת 2008 התכנס שערו של הדולר האוסטרלי בחזרה לשער החליפין של שיווי משקל.

לפיכך המודל צופה יציבות של הדולר האוסטרלי ביחס לשקל.

תרשים 1-ב': שער חליפין דולר קנדי – שקל



עד שנת 2004 היה שערו של הדולר הקנדי ביחס לשקל נמוך משער החליפין של שיווי משקל. משנת 2005 עלה שערו של הדולר הקנדי מעל לשער החליפין של שיווי משקל. בשנת 2007 התחיל שערו של הדולר הקנדי להתכנס לשער החליפין של שיווי משקל, ובמהלך שנת 2008 הוא ירד מתחת לשער החליפין של שיווי משקל.

לפיכך המודל צופה התחזקות של הדולר הקנדי ביחס לשקל.

תרשים 1-ג': שער חליפין פרנק שוויצרי – שקל



עד שנת 2001 היה שערו של הפרנק השוויצרי ביחס לשקל נמוך משער החליפין של שיווי משקל. משנת 2002 עלה שערו של הפרנק השוויצרי מעל לשער החליפין של שיווי משקל. החל משנת 2006 התחיל שערו של הפרנק השוויצרי לרדת ולהתכנס בהדרגה לשער החליפין של שיווי משקל; אולם בשנת 2008 שערו של הפרנק השוויצרי עדיין גבוה משער החליפין של שיווי משקל.

לפיכך המודל צופה החלשות של הפרנק השוויצרי ביחס לשקל.


תרשים 1-ד': שער חליפין כתר נורווגי – שקל



עד שנת 2001 היה שערו של הכתר הנורווגי ביחס לשקל שווה לשער החליפין של שיווי משקל. משנת 2002 עלה שערו של הכתר הנורווגי מעל לשער החליפין של שיווי משקל. במהלך שנת 2008 התחיל שערו של הכתר הנורווגי לרדת ולהתכנס בהדרגה לשער החליפין של שיווי משקל, אולם הוא עדיין גבוה משער החליפין של שיווי משקל.

לפיכך המודל צופה החלשות של הכתר הנורווגי ביחס לשקל.

בטבלה שלהלן ריכזנו את התוצאות של המודל ביחד עם שערי הריבית לטווח קצר בכל אחת מהמדינות הנ"ל.

טבלה 1: ניתוח של ההשקעה במטבעות



שעריהם של הכתר נורווגי והפרנק השוויצרי גבוהים מאוד ביחס לשערי החליפין של שיווי משקל ולפיכך ההשקעה בהם כרוכה בסיכון גבוה.

שערו של הדולר הקנדי נמוך במקצת משער החליפין של שיווי משקל, אולם הריבית בקנדה נמוכה מאוד. השקעה בדולר קנדי עשויה להיות כדאית במידה והריבית בקנדה תעלה.

שערו של הדולר האוסטרלי כמעט משתווה לשער החליפין של שיווי משקל ובמקביל הריבית באוסטרליה גבוהה מאוד. לפיכך ההשקעה בתעודת פיקדון שצמודה לדולר אוסטרלי נראית לנו עדיפה ביחס לשאר האלטרנטיבות.

חשוב להדגיש שמודל שוויון כוח הקנייה הוא מודל של טווח ארוך שמתייחס למגמות בשערי החליפין בטווחי זמן של שנים.



שיתוף בפייסבוק -

רוצים לקבל את הסקירות והטיפים של INBEST באופן קבוע? השאירו פרטים וכנסו לרשימת התפוצה שלנו.

יש לכם שאלות? רוצים הבהרות לגבי נושא מסוים? כתבו לנו.

אנו עושים מאמץ להביא לכם סקירות וטיפים מקצועיים שיביאו לכם תועלת. עם כל זאת הסקירות והטיפים אינם מהווים המלצה להשקעה וכפופים לתנאי השימוש באתר INBEST.